Złote mleko z CBD [ZRÓB TO SAM]

Początek wiosny to często okres obniżonej odporności oraz mniejszej energii. Warto w tym czasie wesprzeć organizm naturalnymi substancjami o działaniu przeciwzapalnym i antyutleniającym. Ekstrakt konopny nadaje się do tego idealnie, dzięki zawartości CBD i innych kannabinoidów będzie wspierał naszą odporność, regulował stany zapalne w organizmie, poprawi nasze samopoczucie, zadziała także przeciwbólowo czy antydepresyjnie.

Inną, znaną nam dobrze substancją o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym jest zawarta w kurkumie kurkumina. Udowodniono, że kurkumina zwalcza wolne rodniki, odmładza komórki, oczyszcza wątrobę, chroni serce, poprawia nastrój i wspiera pracę mózgu. Obie substancje regulują prace układu odpornościowego, wspierając naszą odporność na choroby i infekcje. Podobnie jak w przypadku kurkuminy, dla jej lepszego przyswajania potrzebujemy piperyny zawartej w czarnym pieprzu, tak dla lepszej biodostępności CBD potrzebujemy kurkuminy. Kurkuma poprawia wchłanianie ekstraktów konopnych i sprawia, że skuteczniej i szybciej pobudzają one nasz układ endokannabinoidowy (EKAN) do pracy.

Idealnym połączeniem CBD oraz kurkumy jest złote mleko konopne, które dzięki obecności zarówno olejku CBD, kurkumy, pieprzu i tłuszczu intensyfikuje działanie wszystkich substancji aktywnych, które wzajemnie na siebie oddziałują.

Zrób swoje antynowotworowe, przeciwzapalne, antyutleniające i w ogóle cudowne złote mleko z CBD

Do przygotowania mleka potrzebujesz:

  • 1 szklankę mleka roślinnego (ja używam kokosowego, które jest bardzo tłuste)
  • pół łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie jeśli używasz sklepowego mlecznego napoju)
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczkę startej kurkumy w proszku lub świeżej kurkumy
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki startego cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 10 mg ekstraktu konopnego w formie olejku CBD (ja użyłam 4 kropel olejku o stężeniu 5%)
Przygotowanie

W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej wszystkie składniki oprócz CBD. Gotuj około 3 min lub dłużej, aby część wody wyparowała. Zdejmij wodę z ognia, dolej do niej mleko (specjalnie nie chciałam go gotować, aby nie pozbawiać go właściwości).  Na sam koniec, jak już mleczko nam lekko przestygnie, powiedzmy temperatura spadnie do 40 st C dodajemy ekstrakt CBD.

Przepis pochodzi z bloga smilingspoon.pl

Weź udział w spotkaniu Konopie w kuchni w Poznaniu lub w Warszawie.

Share Button
Małgorzata Szakuła

Małgorzata Szakuła

Autorem artykułu jest Małgorzata Szakuła, autorka bloga smilingspoon.pl oraz książki "Konopie w kuchni", promotorka żywności konopnej, zrównoważonej diety a także aktywistka konopna.
Małgorzata Szakuła

Latest posts by Małgorzata Szakuła (see all)

Małgorzata Szakuła

Autorem artykułu jest Małgorzata Szakuła, autorka bloga smilingspoon.pl oraz książki "Konopie w kuchni", promotorka żywności konopnej, zrównoważonej diety a także aktywistka konopna.

2 thoughts on “Złote mleko z CBD [ZRÓB TO SAM]

  • 10 kwietnia 2018 at 12:32
    Permalink

    Super pomysł! Właśnie rozbiera mnie choroba więc chętnie wypróbuję. Zamiast oleju kokosowego dam konopny tłoczony z nasion konopi 🙂

    Reply
  • 10 kwietnia 2018 at 13:17
    Permalink

    Olejek jakiej firmy polecacie?

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

83 + = 93