Kremowe smoothie z białkiem konopnym

Regularne stosowanie produktów klasy super food może przynieść spektakularne efekty dla naszego zdrowia. Dlatego produkty konopne powinny znajdować się w naszym codziennym jadłospisie. Nie zabrakło ich także w dzisiejszym przepisie na kremowe smoothie z ananasem, awokado i mleczkiem kokosowym.

To wspaniałe, aksamitne smoothie oprócz tego, że smakuje jak wyśmienicie, jest także źródłem minerałów, witamin z grupy B, witaminy K2, D, E i A a także wysoko przyswajalnego białka. Składa się ono ze wszystkich 20 aminokwasów niezbędnych do odbudowy mięśni, tkanek oraz ścianek jelita. To niezwykle przydatna właściwość, szczególnie w walce z chorobą autoimmunologiczną.

Szczególnie, że nasionko konopi posiada w swoim składnie praktycznie wszystkie substancje niezbędne do wytworzenia białka o nazwie GLUTATION, najsilniejszego antyoksydantu produkowanego w ludzkim ciele. Białko to ma niezwykle kluczową rolę w układzie immunologicznym, ponieważ optymalizuje go i reguluje. Według Gustavo Bounousa badającego rolę i właściwości tego związku, obecność glutationu jest podstawowym czynnikiem wpływającym na aktywność białych krwinek. W uproszczeniu można powiedzieć, że glutation stanowi „odżywkę” dla układu immunologicznego i harmonizuje jego pracę.

Jak zadbać a prawidłowy poziom glutationu?

Aby komórki naszego ciała były w stanie wytworzyć glutation musimy dostarczyć mu 3 ważnych aminokwasów: kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Każdy z nich znajduje się w białku konopnym. Dodatkowo wszystkie pierwiastki i witaminy niezbędne do jego wytworzenia czyli: B6, B12, selen, witamina C, witaminy E są składnikiem naszego smoothie, większość pochodzi z białka konopnego.

Przepis na kremowe smoothie z białkiem konopnym

Składniki:

  • pół ananasa bio
  • 2 banany bio
  • 1 awokado
  • 1 szklanka mleczka kokosowego (bez emulgatorów i zagęszczaczy, szukajcie takiego z ekstraktem i wodą, np)
  • skórka z 1 cytryny bio (koniecznie bio!)
  • 2 łyżeczki białka konopnego
  • garść liści świeżej mięty bio
Przygotowanie

Cytrynę sparzyć i zetrzeć. Owoce i awokado umyć i obrać. Składniki umieścić w blenderze kielichowym. Blendować do uzyskania aksamitnej konsystencji. Spożywać do 30 min po przyrządzeniu.

Przepis pochodzi z bloga smilingspoon.pl

Żródła:

  • Gutmann J., Glutation. Twój klucz do zdrowia, Warszawa 2010.
  • Montagnier L. A, Oxidative Stress in Cancer, AIDS, and Neurodegenerative Diseases,  http://www.nutritionadvisor.com
  • http://wiedza.cc/glutation-wewnarzkomorkowy-antyoksydant.html

 

Chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej?

belka-KWK-

 

Share Button
Małgorzata Szakuła

Małgorzata Szakuła

Autorem artykułu jest Małgorzata Szakuła, autorka bloga smilingspoon.pl oraz książki "Konopie w kuchni", promotorka żywności konopnej, zrównoważonej diety a także aktywistka konopna.
Małgorzata Szakuła

Latest posts by Małgorzata Szakuła (see all)

Małgorzata Szakuła

Autorem artykułu jest Małgorzata Szakuła, autorka bloga smilingspoon.pl oraz książki "Konopie w kuchni", promotorka żywności konopnej, zrównoważonej diety a także aktywistka konopna.

One thought on “Kremowe smoothie z białkiem konopnym

  • 6 sierpnia 2018 at 17:04
    Permalink

    Bardzo ciekawe podejście. Czasami warto zastanowić się głębiej nad rzeczami, które nas otaczają. Można wyciągnąć bardzo ciekawe wnioski, a jednocześnie odnaleźć drugie dno sprawy.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

63 − = 61