Domowe “mleko” konopne

Mleko konopne to roślinna wersja znanego nam z dzieciństwa napoju, po który chętnie sięgają także dorośli. Nie jest jednak tajemnicą fakt, iż obecne w mleku pro-zapalne składniki, takie jak laktoza czy kazeina nie działają korzystnie na nasz układ pokarmowy oraz nasze samopoczucie. Coraz częściej sięgamy więc po napoje roślinne, np ryżowe, kokosowe, czy sojowe, które zawierają wiele korzystnych substancji dla naszego zdrowia. Żadne z nich jednak nie jest w stanie równać się z mlekiem konopnym, którego właściwości odżywcze przewyższają wszystkie znane napoje roślinne.

W niewielkim nasionku konopi znajdziemy wszystkie substancje potrzebne nam do życia. Niełuskane nasiona zawierają:

  • 24 % tłuszczu
  • 30 % białka
  • 12% błonnika

Te pozbawione łusek (bez błonnika) posiadają mają nawet 40% białka identycznego jak w mięsie. To jedyna roślina, której białko składa się z 20 aminokwasów, inaczej nazywamy je białkiem pełnowartościowym. Jego przyswajalność jest także kilkukrotnie lepsza niż np sojowego, ponieważ konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit. Tłuszcz znajdujący się w konopi jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, Omega-3, Omega-6 i Omega 9. Są one w najlepiej przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1). Żywność konopna to także kopalnia witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, oraz K2, i mikroelementów: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, bor, a nawet jod.

Te wszystkie substancje zawarte w nasionku konopi wzajemnie się uzupełniają. Dzieje się tak, ponieważ do przyswajania większości witamin potrzebne są tłuszcze, by przyswoić większość minerałów potrzebujemy witamin. Mleko konopne, jako płynna forma tych substancji zadziała błyskawicznie, szczególnie rano. Jego idealnym uzupełnieniem będzie łyżka miodu.

Składniki
  • 0,5 szklanki łuskanych nasion konopi
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka miodu
Przygotowanie

W wysokim naczyniu połącz nasiona i wodę.

_MG_8819

Blenduj około 3- 5 min. Woda przestaje być klarowna a na górze zbiera się tłusta pianka.

Przelej mleko przez sitko

_MG_8836

Połącz z miodem i gotowe

_MG_8838

Przepis pochodzi z bloga smilingspoon.pl
Chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej?

belka-KWK-

Share Button
Małgorzata Szakuła

Małgorzata Szakuła

Autorem artykułu jest Małgorzata Szakuła, autorka bloga smilingspoon.pl oraz książki "Konopie w kuchni", promotorka żywności konopnej, zrównoważonej diety a także aktywistka konopna.
Małgorzata Szakuła

Latest posts by Małgorzata Szakuła (see all)

Małgorzata Szakuła

Autorem artykułu jest Małgorzata Szakuła, autorka bloga smilingspoon.pl oraz książki "Konopie w kuchni", promotorka żywności konopnej, zrównoważonej diety a także aktywistka konopna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

82 − = 76